هوش تجاری (BI)
مقدمه
خورشید خدمات بانکی، مالی و بیمه ای در ایران از افق عبور نموده و آماده طلوعی درخشان و آغاز یک روز خوب است. با این حال این روز آفتابی همواره از جانب ابرهای تغییر و تحولات، پیروی از مقررات، جهانی شدن، ارتقا درک و انتظارات مشتریان، گسترش وسیع منطقه ای، جریانهای سیاسی-اقتصادی و نیاز به نظارت بر بهره¬وری نیروی انسانی تیره می گردد.
چالش حفظ مزیت رقابتی در برابر کلیه عوامل فوق باعث شده تا دستیابی به اطلاعات جامع، دقیق و یکپارچه سازمانی برای مدیران در کلیه سطوح امری حیاتی باشد.
امروزه از مدیران موسسات مالی انتظار می رود تا از اطلاعات صحیح و بروز جهت افزایش رضایت و تعامل با مشتری بهره گیرند. مدیریت باید ثابت کند که فرایند حفظ و نگهداری مشتریان، شناخت نیازمندیهای طبقات مختلف آنها و به طور کلی جریانات کار در زمینه های مختلف را در کنترل خود دارد.
با گسترش موفق راهکارهای هوش تجاری یا BI (Business Intelligence) می توان خط سیر کلیه فرایندها را مشخص و تمامی سطوح سازمانی را دارای ظرفیتی منحصر به فرد نمود.
یک محیط کارای هوش تجاری (Business Intelligence) می تواند مدیران و تحلیلگران را با استفاده از داشبوردهای تحلیلی و ابزارهای بصری ساده و بسیار کارا، از پیچیدگیهای تکنولوژیک دور نگه دارد و تمرکز آنها را به جای پیچیدگیهای ابزار به تحلیل عمیق اطلاعات منعطف سازد.
هوش تجاری؛ مفهوم و تعریف
امروزه تمامی سازمان ها با حجم گسترده ای از داده و اطلاعات روبرو هستند و کلید موفقیت تجاری در این عصر استفاده صحیح از داده ها جهت اخذ تصمیماتی بهتر، سریعتر و بدون نقص می باشد. سازمانها برای رسیدن به این هدف نیازمند ابزارهای قوی و کارآمدی هستند تا بتوانند وظایف تحلیل، تصمیم سازی، تدوین استراتژی و پیش بینی را مکانیزه و اتوماتیک نمایند.
هوش تجاری مجموعهای از مهارتها، فناوریها و سیستمهای کاربردی است که برای جمعآوری، ذخیرهسازی، تحلیل و ایجاد دسترسی کارآمد به انبارههای داده جهت کمک به سازمانها برای درک مناسبتر از زمینه کسب و کار و نیز تصمیمگیری به موقع و صحیح مورد استفاده قرار میگیرد.
هدفBI گردآوری، پردازش و تحلیل حجم وسیعی از داده ها از سیستمهای درون سازمانی و منابع برون سازمانی و در نهایت تبدیل حجم داده به ارزش تجاری موثر در تصمیم سازی از طریق ایجاد بستر گزارشات هوشمند تحلیلی است.
هوش تجاری؛ کاربردهای عمومی
هوش تجاری، مدیران را برای تصمیم سازی و تصمیمگیری در مورد همه عوامل موثر بر موفقیت سازمان توانمند میسازد. در واقع هدف اصلی راه حلهای هوش تجاری کمک به سازمانها در جهت بهبود کارایی عملکرد و ارتقا مزیت رقابتی در بازار می باشد.
در یک نگاه کلی، سازمانها بنا به دلایل زیر نیاز به استقرار و بکارگیری هوش تجاری دارند:
انجام تجزیه و تحلیل در جهت کمک به تصمیم سازی و تصمیم گیری بهتر
پیش بینی رفتار مشتریان و تقاضای بازار مبتنی بر تحلیل اصولی روندها و الگوها
پیشبرد اهداف اساسی سازمان مانند کاهش هزینه ها، بهبود بهره وری، توسعه محصول، توسعه خدمات و افزایش رضایتمندی مشتریان، افزایش درآمدها و غیره
ارائه اطلاعات تحلیلی در قالب داشبوردهای گرافیکی که به نسبت گزارشات متنی از کارایی و اثربخشی مضاعفی برخوردار است
انجام تحلیلهای چندبعدی روی شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) سازمان